
Powerblog? Deel
Powerblog? Deel
Employer branding inzetten als mobiliteitsmarketeer
De krapte op de arbeidsmarkt bereikt volgens cijfers van het CBS een nieuw record. Geen enkele branche blijft gespaard. In Q4 van 2021 stonden er nog 106 vacatures open tegenover elke 100 werklozen, inmiddels is dit opgelopen tot 133 per 100 werklozen. Wil je dus nog aan (goede) mensen komen, is het belangrijker dan ooit dat je als werkgever opvalt. Een effectieve employer branding is hierin key. Maar hoe pak je dit aan?
Meer dan hard roepen dat je een leuke werkgever bent
Veel organisaties denken, onterecht, dat employer branding vooral draait om externe communicatie. Dat je zo hard mogelijk moet roepen dat je een super leuke en goede werkgever bent en dat de mensen dan vanzelf komen. Maar employer branding is niet één simpele (wervings-)campagne. Het stopt ook niet bij het opzetten van een goede werken-bij-site of het schrijven van een toffe vacature. Hiermee trek je misschien wel nieuwe mensen aan, maar behoud je ze hiermee ook?
Employer branding is niet alleen uitbreiden, maar ook behouden
Het is belangrijk dat je externe boodschap aansluit bij je interne situatie. Als dat niet het geval is dan is de kans namelijk groot dat die nieuwe collega net zo snel weer vertrekt als dat hij binnenkwam. En dat komt je reputatie als fijne werkgever niet ten goede. Hoe hard je het tegendeel ook probeert te bewijzen. Een goede employer branding strategie richt zich naast het uitbreiden, dus ook op het behouden van je team. Want alleen dan creëer je een prettige en stabiele werkomgeving waar men graag onderdeel van wil zijn. Extern winnen is intern beginnen.
Begin bij het vastleggen van jouw Employer Value Proposition (EVP)
Vanuit de visie dat een sterk employer brand alleen kan worden gerealiseerd als de interne organisatie dit beeld bevestigd, zijn er een aantal belangrijke stappen die je zou moeten nemen om een goede basis te leggen. Een effectieve manier hiervoor is het vastleggen van je Employer Value Proposition. Zodra je de EVP van jouw organisatie scherp hebt, kun je dit namelijk eenvoudig doorvoeren in al je arbeidsmarktcommunicatie. De EVP bestaat uit drie onderdelen: je merk, doelgroep en concurrentie.
- Merk: zoom in op je merk. Wie ben jij en hoe vertaalt dit zich in jouw werkgeverschap? Formuleer je visie, missie en kernwaarden.
- Doelgroep: Verplaats je in de schoenen van je doelgroep. Hoe ziet hun levensstijl eruit en wat drijft ze. Waarvoor komen ze elke ochtend hun bed uit? Onderzoek hun motivaties en aspecten die zij belangrijk vinden bij hun (toekomstige) werkgever.
- Concurrentie: Wat heeft jouw concurrent een potentiële collega te bieden? Wat zijn jullie overeenkomsten, maar ook vooral jullie verschillen? Analyseer je concurrenten en bekijk wat jou écht uniek maakt. Dit helpt je uiteindelijk met het communiceren van jouw onderscheidende én aantrekkelijk voordelen naar je gewenste doelgroep. Dat is je succesformule.
Wees uniek, herkenbaar en vooral eerlijk
Wanneer je jouw EVP hebt uitgewerkt kun je je employer branding strategie hierop baseren. Zowel intern als extern. Zorg dat je een eenduidig merk neerzet. Wees uniek, herkenbaar en vooral eerlijk. Zodat je niet alleen mensen binnenhaalt, maar ze ook behoud. Heb je dit helemaal scherp? Dan kun je beginnen met je arbeidsmarktcommunicatie, ofwel al je communicatie gericht op het werven van nieuw personeel. Denk aan je werken-bij website, vacatures of social media.
Nieuw personeel nodig?
Je mag altijd iemand van de Kraut lenen om je te helpen met het formuleren van jouw EVP. We blijven zelfs net zo lang tot we dit hebben weten door te vertalen naar een employer branding strategie die bij jou past. No problem at all. Maar we willen hem of haar daarna wel weer terug. Hé, ook bij ons komen ze niet aanwaaien hoor!

Laura Wolbert