Custom Made en innovatief: de Nissan Decision Aid 2.0

Binnen de automotive branche is schaalgrootte van essentieel belang. Tenminste, als je een rol van betekenis binnen de markt wilt blijven spelen. De grote autodealers worden steeds groter. De kleinere dealers gaan onderlinge samenwerkingen aan, om zich voorlopig van hun bestaansrecht te kunnen verzekeren.

Custom Made en innovatief: de Nissan Decision Aid 2.0

Behoefte aan één correcte informatiebron

Met het groter worden van organisaties, verandert vanzelfsprekend ook de bedrijfsvoering. Er komen organisatorische uitdagingen om de hoek kijken. Bijvoorbeeld op het gebied van betrouwbare en volledige informatievoorziening. Zo ervaarde ook Koen Borremans, Section Manager Digital Platform, Customer Journey and Connected Services bij Nissan BeNeLux.

Koen: “Iedere afzonderlijke Nissan dealervestiging heeft een complete database met informatie over het huidige aanbod aan merken, modellen, bijbehorende specificaties en prijzen. De database bevat ook informatie op gebied van taxatie, verkoop, Private Lease en financieringsovereenkomsten. Deze correcte en volledige bron van gegevens, zorgt ervoor dat medewerkers goed geïnformeerd zijn en de klant voorzien wordt van de juiste informatie. Zodra de hoeveelheid dealervestigingen dat gebruik maakt van deze bron echter toeneemt, is het up-to-date houden van deze veelheid aan data én het voorkomen dat er incomplete en incorrecte gegevens insluipen, een steeds grotere uitdaging. Een uitdaging waar Nissan, evenals andere importeurs en dealerbedrijven overigens, met grote regelmaat tegenaan loopt.”

Één systeem, alle informatie

Bij gebrek aan één waterdichte informatiebron, maar een ratjetoe aan vele separate Excel bestanden met modelspecificaties, prijsvoeringen en voorraad aantallen, is efficiëntie en betrouwbaarheid ver te zoeken. Nissan BeNeLux besloot hier voor eens en voor altijd korte metten mee te maken en schakelde hierbij de hulp in van PowerKraut. Gezamenlijk werd de Decision Aid 2.0 ontwikkeld, een costum made en innovatief back end systeem, dat de gebruiker één complete bron van waarheid biedt. 

Koen: “Decision Aid 2.0 is de opvolger van de 1.0 variant. Dit systeem genereerde snel en eenvoudig offertes, maar was niet flexibel genoeg om te delen en te verbinden met systemen van externe partijen, zoals onze dealers. Decision Aid 2.0 is flexibel en modulair. Het combineert finance calculators (RCI), leasing calculators (RCI/ ALD) en trade-in modules die je vrij kunt integreren. Een enorme verbetering dus ten opzichte van zijn voorganger.

De voordelen Decision Aid 2.0

Een groot voordeel van Decision Aid 2.0, is de mogelijkheid om specifieke rollen en bevoegdheden toe te dichten aan bepaalde personen binnen een organisatie. Dit verkleint de foutgevoeligheid en brengt structuur aan in de informatievoorziening. Bovendien is het mogelijk om opvolgtaken en meldingen in te stellen, waardoor iedereen weet wanneer er een actie verwacht wordt, of er een voor hen relevante wijziging is doorgevoerd. Door middel van het approve system worden wijzigingen pas definitief als hier akkoord op is gegeven door bijvoorbeeld de product manager van een bepaald model.

Koen: “De Nissan Decision Aid 2.0 is een robuuste en bedrijfszekere quotation tool, die ons kwalitatief hoogwaardige leads oplevert. We gaan dit systeem gedurende het aankomende kwartaal aanbieden aan de dealers.”

Enorm gamma aan functionaliteiten

Nissan is met het gebruik van Decision Aid 2.0 de eerste dealerorganisatie in Nederland die ervoor kiest een volledig centraal gevoede database te hanteren. Naast een significante toename in efficiëntie en betrouwbaarheid, biedt Decision Aid 2.0 een enorm gamma aan functionaliteiten. Een kleine greep uit de mogelijkheden:

Één bron van waarheid

Voor Nissan is hiermee het eindeloos rondmailen van wéér een prijswijziging nu definitief verleden tijd. Bovendien hoeft de lokale dealer niet langer allerlei Excel bestanden te raadplegen en bij te houden, maar hebben ze door middel van Decision Aid 2.0 altijd toegang tot de meest recente en volledige informatie. Na een periode van intensieve samenwerking hebben Nissan BeNeLux en PowerKraut het doel bereikt: één betrouwbare bron van waarheid. 

Koen: “Ik werk enorm graag met PowerKraut. Er wordt doelmatig en efficiënt te werk gegaan en bovendien zijn Tim en zijn team erg toegankelijk. Er wordt snel geschakeld, ook als we voor onverwachte uitdagingen komen te staan. Dat werkt heel prettig”.

Snel resultaten geboekt door kennis

“Wij hebben gekozen voor marketing automation, omdat we onze berichten zonder te overdrijven willen personaliseren. Het doel is om relevant te zijn voor onze klanten en extra waarde toe te voegen. Tijdens de implementatie en inrichting hiervan hebben wij gretig gebruik gemaakt van de kennis binnen PowerKraut. Hierdoor hebben we snel resultaten geboekt. De issues werden vakkundig verholpen door de specialisten”.

Jan-Willem Lamers

Teamleider Marketing bij a-point

Powered by Dianne

Een nieuwe auto is één van de grootste aankopen die je in je leven doet. De Customer Journey is complex, duurt soms maanden en vindt voor het grootste gedeelte online plaats. Daarin kunnen wij het verschil maken, waarin we samen met onze klanten bouwen aan een sterk merk. Dat doe je bij PowerKraut niet alleen, er staat een indrukwekkend team met specialisten en fijne collega’s achter je waarvoor geen uitdaging te groot is.

Dianne van der Veen

Marketing & Communicatie Adviseur
Neem contact met ons op
Powered by Dianne
Hier komt het case showcase block