Verbeter de gebruikerservaring van je website met UX en UI

Er bestaan nauwelijks nog bedrijven zonder een website. Wij kennen ze niet, en het ontbreken van die website kan daar zomaar eens een goede reden voor zijn… Maar, het hebben van een website alleen is niet voldoende. Je website moet uiteraard interessante en relevante informatie bevatten en er gelikt uitzien. Als je doelgroep jouw site dan ook nog zonder al te veel moeite weet te vinden, dan ben je al een heel eind. 

Toch draagt jouw website dan nog steeds niet zomaar bij aan jouw omzet. Want om te zorgen dat je site ook daadwerkelijk leidt tot hogere verkoopcijfers heb je converterende bezoekers nodig, oftewel conversie.

Conversie (e-commerce), de omzetting van sitebezoek naar een bepaald conversiedoel, bijvoorbeeld een bestelling of betaling, doorgaans uitgedrukt als een percentage van de sitebezoekers dat converteert tot het conversiedoel. –wikipedia.nl

Verbeter de gebruikerservaring van je website met UX en UI

UX en UI

Als je je gaat richten op het verhogen van de conversie op je website, kom je in aanraking met termen als Usability, User Experience (UX) en User Interface (UI). Allemaal bedoeld om de gebruikservaring van je websitebezoeker te verbeteren. Het is dan ook een essentieel onderderdeel in de ontwikkeling van je site en applicaties. Zeker nu de digitalisering van je diensten en showroom belangrijker is dan ooit. 

Onze experts aan het woord

We hebben twee van onze experts gevraagd meer te vertellen over het verhogen van de gebruikerservaring.

Maarten Bultink, Online Marketeer, over data als basis voor je website optimalisatie:

“Bij UX optimalisaties letten we zowel op kwantitatieve data, alsook kwalitatieve data. Bij het optimaliseren/redesignen van een pagina, betreft kwantitatieve data voornamelijk de doorklikken naar vervolgpagina’s gecombineerd met kwalitatieve data zoals heatmaps op scroll en klikgedrag.

Heatmaps geven perfect inzicht in het klik en scroll gedrag van een persoon. Tot hoever scrollt men door op een pagina en waar wordt het meeste op geklikt? Analytics vult dit perfect aan, aangezien hier veel meer data beschikbaar is op het gebied van klikken/vervolgpagina’s. Daarmee maak je het onderzoek valide.

Wanneer we kijken naar de vervolgpagina’s en het klikgedrag, dan kennen we de interesse van de bezoeker. Middels de heatmaps kun je zien of deze interesse ook daadwerkelijk matcht met de content op de pagina; scrollt men wel ver genoeg door om deze content te zien? Of staat data überhaupt prominent genoeg weergegeven?

Uit data onderzoek blijkt dat het gros van de bezoekers doorklikken naar voorraad pagina’s, maar ook dat het grootste deel van de doelen werkplaats afspraken zijn. Dit zijn inzichten die heel waardevol zijn voor het maken van een nieuw én converterend webdesign.

Daarnaast gaat UX vaak hand-in-hand met het vergroten van de organische vindbaarheid. Wanneer er veel zoekvolume zit op specifieke (longtail) zoekwoorden, dan is dit ook zeer waardevol om mee te nemen in de UX optimalisatie van een pagina.”

Mike Jansen, Webdesigner, vertelt waar je op moet letten wanneer je goed UX design wilt neerzetten:

‘Eigenlijk zegt het woord het zelf al; User Experience. De gebruikerservaring zoveel mogelijk optimaliseren voor in ons geval websites. Daarbij is het definiëren van een project belangrijk. Je dient je bezoekers te leren kennen, maar ook je project, zodat je op basis daarvan een logische flowchart kunt creëren voor de gewenste gebruikers paden. Je vraagt je daarbij continu af of een pagina bevat wat een gebruiker zoekt en of er een logische weergave van die informatie is en niet bijvoorbeeld een overload aan info.

Middels wireframes of prototypes kun je testen of de aannames die je hebt gedaan ook daadwerkelijk matchen met hetgeen de gebruikers wensen te doen of wensen te vinden, en of dit uiteindelijk matcht met wat je klant verwacht dat de gebruikers doen of vinden. In verschillende iteraties wordt dit proces verder verfijnd. Naderhand kan er gekeken worden of het beoogde resultaat is wat je voor ogen hebt en kun je met tests de website nog verder optimaliseren.

Bij UX komt ook een deel UI (user interface) kijken. Het maken van het design en de interface zelf. Daarbij worden algemene design principes toegepast en zorg je dat op visueel gebied informatie duidelijk wordt getoond en gewenste handelingen kunnen worden getriggerd.”

Daag ons uit

Vraag jij je af of jouw website wel gebruiksvriendelijk is? En of er misschien winst te behalen valt op het gebied van conversie door een betere UX of UI? Onze experts kijken en denken graag met je mee! 

Hier komt het blogs