Ted Boeijink
Data Analist

Meten is weten met Visual Website Optimizer

Waarom doet de ene webpagina het beter dan de andere? Waarom vallen conversies op je website soms tegen? Kunnen bezoekers op je website de informatie die ze zoeken niet (snel genoeg) vinden? Misschien is het tijd om je website eens kritisch onder de loep te nemen, zodat je in de toekomst betere resultaten boekt. Deze blog biedt je handvatten hoe je website optimalisatie het beste aan kan pakken.

Hoe kom je er nou achter of de wijzigingen die je hebt doorgevoerd, ook daadwerkelijk het gewenste resultaat hebben? En welke aanpassing zorgt daar dan precies voor? En wat blijkt minder goed te werken? Daar kom je eigenlijk maar op één manier achter: test het! Want, meten is weten. Er bestaan verschillende tools waarmee je deze tests kan opzetten. Een tool waar we als Kraut regelmatig gebruik van maken is Visual Website Optimizer (VWO). We vertellen je graag wat meer over deze tool, welke typen tests er zijn, hoe je zo’n test opzet en hoe je meet of de test uiteindelijk het gewenste resultaat heeft.

Zo begin je met website optimalisatie.

Een account aanmaken binnen VWO is vrij eenvoudig en de stappen spreken voor zich. Maar let op: je betaalt wel maandelijks een bedrag om de tool te mogen gebruiken. Als je een account hebt aangemaakt binnen VWO, ontvang je een scriptje met code dat op je website geplaatst moet worden en een uitleg over de manier waarop je dat doet. Je kunt er echter ook voor kiezen door met een enkele druk op de knop het script (inclusief kant-en-klare implementatie instructies) naar je webbouwer, of nóg makkelijker naar de Kraut, sturen.

A/B tests en meer

Zodra het stukje script op je website is geplaatst, kun je gaan testen. Er bestaan verschillende soorten tests, maar de meest gebruikte zijn de A/B test en de split-url test. Met een A/B test kun je gemakkelijk het effect van kleine wijzigingen op een website meten. Denk hierbij aan het veranderen van de kleur van een button, een buttontekst, het wijzigen van een headerafbeelding, het aanpassen van een koptekst en ga zo maar door. Je kunt meten of een groene button meer aandacht trekt dan een rode, of je kunt  kijken of het veranderen van de tekst in een button ervoor zorgt dat er vaker op gelikt wordt.

Naast A/B tests leent VWO zich ook uitstekend om een split-url test op te zetten. Met een split-url test kan je twee verschillende pagina’s testen. Wanneer je een pagina bijvoorbeeld een compleet nieuw design wil geven om te meten wat dit betekent voor het aantal conversies dat je haalt, dan is een a/b test wat te beperkt qua mogelijkheden. Een split-url test is dan een betere optie. Je laat dan twee pagina’s naast elkaar lopen, pagina A en pagina B. De kans dat een bezoeker pagina A te zien krijgt is even groot als de kans dat de bezoeker pagina B ziet. Beide pagina’s hebben wel een verschillende URL, vandaar de naam split-url test. Bij een compleet nieuw design van een pagina moet je denken aan bijvoorbeeld het toevoegen of weglaten van formulieren of het aanbrengen van grote wijzigingen in de tekstblokken en/of afbeeldingen.

Het gewenste resultaat.

In VWO kun je zelf aangeven welke zaken je wilt meten om te bepalen of tests succesvol zijn geweest. Zo kun je instellen dat je wilt weten hoe vaak mensen op een bepaalde button klikken wanneer je de kleur van de button verandert. VWO geeft dan aan of er een significant verschil zichtbaar is tussen het aantal klikken op de groene of de rode button. Ook kun je aangeven dat je wilt meten hoe vaak een bepaald formulier wordt ingevuld. Na het invullen van een formulier komen bezoekers vaak uit op een bedankt-pagina. Bij een split-url test kun je dan instellen dat je wil meten hoeveel mensen pagina A zien en vervolgens op de bedanktpagina terechtkomen en hoeveel mensen pagina B zien en vervolgens op de bedanktpagina uitkomen. Je hebt dan gemeten of mensen die pagina A hebben gezien vaker (of juist minder vaak) het formulier hebben ingevuld dan mensen die pagina B hebben gezien. Op basis van dit resultaat weet je dus welke pagina je het beste kunt gebruiken.

Google Optimize als alternatief voor VWO

Google biedt een eigen A/B-testing tool aan: Google Optimize. In tegenstelling tot VWO is dit een gratis tool. Via Google Tagmanager kun je het Google Optimize script redelijk eenvoudig op je website plaatsen, zonder tussenkomst van je webbouwer. Google Optimize kent echter wel een aantal beperkingen in vergelijking met VWO. Zo biedt VWO meer opties als het gaat om het meten van kleine aanpassingen aan je website voor een A/B test. In Google Optimize werk je daarnaast voornamelijk met je Google Analytics account om te meten of je test het gewenste resultaat oplevert. In VWO zijn je opties wat dat betreft uitgebreider en kun je makkelijker aangepaste doelen instellen.

Een ander voordeel van VWO is dat er realtime resultaten worden verzameld, bij Google Optimize zit hier een kleine vertraging in. Daarnaast creëert VWO automatisch heatmaps voor de pagina’s waarop je de tests uitvoert. Dat betekent dat je precies kunt zien op welke plekken op de pagina een bezoeker vaak heeft geklikt en op welke plekken weinig. Hoe vaker men op een bepaalde plek op de pagina klikt, hoe roder de stip op deze plek wordt afgebeeld in de heatmap. Ook dit kan enorm waardevolle informatie opleveren. Tegenwoordig kent Hotjar een integratie met Google Optimize. Hierdoor kan je ook bij Google Optimize experimenten gebruik maken van heatmaps. Dit wordt echter niet automatisch gegenereerd.

Ga aan de slag met website optimalisatie

Wil je weten waarom de ene webpagina beter presteert dan de andere? En hoe je meer conversies kunt behalen? De Kraut staat klaar om je website onder de loep te nemen en je te helpen bij het optimaliseren!

PK Visual