Nikky van Veen
Content Marketeer

Is TikTok het nieuwe platform voor automotive marketeers

Move over Google. TikTok is de meest bezochte website van 2021. Ja, echt waar. Dit sociale medium heeft Google afgelopen jaar officieel van de troon gestoten en het meeste websiteverkeer gegenereerd. Toch twijfelen nog veel marketeers of TikTok wel het juiste kanaal is om op te adverteren of om organische content op te plaatsen. Daarom vertellen wij je waarom je niet wil achterblijven én zelfs vandaag nog wil starten.

TikTok in het kort

Uit het Nationale Social Media Onderzoek 2022 van NewCom blijkt dat Nederland op dit moment 3 miljoen TikTok gebruikers telt. Dat is een slordige 75% meer dan in 2021! Het platform groeit dan ook het hardst van alle social media kanalen. Het aantal dagelijkse gebruikers groeit zelfs zo hard, dat ze ook LinkedIn inmiddels achter zich laten.

Wie zegt dat TikTok alleen populair is onder jongeren heeft het goed mis. Dit social mediakanaal groeit razendsnel en zo ook zijn populariteit onder de iets oudere gebruikers. De gemiddelde leeftijd van de grootste groep gebruikers varieert van 20 t/m 24 jaar is. Op de voet gevolgd door de 40-plussers.

TikTok gebruikers per leeftijd - PowerKraut

Geef een organische boost aan je online zichtbaarheid.

We horen je denken, alweer een social media kanaal erbij? Nou dit: waar het bij andere social media kanalen vooral draait om het vergaren van veel volgers en likes, is in het geval van TikTok de inhoud van je content het belangrijkst. Het is namelijk bedoeld als entertainmentkanaal, waar de doelgroep op zoek is naar informatieve en/of fun content. Je kunt een boost geven aan de zichtbaarheid van je video door op trends in te haken. Denk aan bepaalde muziek, challenges of hashtags. Kortom, je kunt op een creatieve, leuke én inhoudelijke manier jouw merk onder de aandacht brengen bij miljoenen gebruikers.

Zo gebruiken automotive marketeers dit platform

Natuurlijk hebben we zelf ook een TikTok account aangemaakt. Het is eenvoudig in gebruik en je videos krijgen, afhankelijk van de juiste hashtags en overige trends, al snel veel weergaven. Maar hoe zetten andere automotive marketeers TikTok organisch in? Wij gingen in gesprek met Narek Grigoryan, Marketing Manager bij Volvo Nieuwenhuijse, in gesprek over TikTok.

Volvo Nieuwenhuijse is in 2021 begonnen met het plaatsen van organische content via dit social media kanaal. Ze wilden aanwezig zijn op álle social media kanalen en volgers een kijkje achter de schermen geven. Narek: “Er begon een nieuwe collega op de marketingafdeling, dus het was voor hem direct een leuke manier om content te creëren en het bedrijf te leren kennen. Bovendien is TikTok een goede manier om je branding extra lading te geven.” 

Inmiddels staan er al een aantal video’s live op hun TikTok account, één video heeft zelfs 384.500 views behaald! Narek: “We zijn gaan experimenteren en ‘slechte’ video’s blijken achteraf toch niet zo slecht. Ik denk dat dit platform de komende jaren nog meer gaat groeien en daarmee de doelgroep ook. Het is een aanrader voor automotive marketeers om in ieder geval aanwezig te zijn op TikTok.”

De verschillende TikTok advertenties op een rijtje.

Naast het feit dat je dit kanaal kunt gebruiken om je brand een extra organische boost te geven, kun je ook beginnen met adverteren. De kosten voor het opstarten van een campagne bedraagt minimaal € 50 euro en je betaalt € 20 euro per advertentiegroep. Een groot voordeel van het adverteren via TikTok is dat er nog relatief weinig concurrentie aanwezig is op dit kanaal. Er zijn verschillende TikTok Ads waar je mee kunt adverteren:

TopView

Wanneer je TikTok opent verschijnt een Topview advertentie meteen op je scherm. Hiermee trek je direct de aandacht van je kijker. De video mag tot 60 seconden duren en je kunt een link toevoegen aan de ad. Handig voor het genereren van websiteverkeer dus.

In-Feed ads

Door middel van In-Feed Ads advertentievorm meng je jouw video eenvoudig in de feed van een gebruiker. Je video wordt getoond op de populaire ‘For you’ pagina. Hiermee kun je meer awareness rondom je bedrijf of product creëren.

Branded Effect

Een Branded Effect is een betaalde lens die je als bedrijf toevoegt. TikTokkers kunnen dit Branded Effect in hun eigen video’s gebruiken. Deze vorm van ‘adverteren’ creëert hoogwaardige organische content en bereikt een doelgroep die verder gaat dan je bestaande volgers.

Branded Hashtag Challenge

De Branded Hashtag Challenge is misschien wel dé manier om TikTok gebruikers (betaald) te verbinden aan jouw merk. Het is echter wel van belang om een echt creatieve challenge te creëren. Nissan Australië is hierbij een goed voorbeeld. Zij hebben de Branded Hashtag Challenge #improvisewithJUKE gebruikt bij de lancering van de nieuwe Nissan JUKE. Het concept hierachter: gebruikers een duet video laten opnemen. Zij maakten hierbij kans om in een TV commercial te verschijnen. Het resultaat? Brand Awareness waar je u tegen zegt met bijna 130 miljoen(!) views en 34.000+ gemaakte video’s van gebruikers. Kleine side note: we weten niet hoeveel budget hierbij is gespendeerd. 

Ga zelf aan de slag met TikTok

Misschien denk je nu: leuk allemaal, maar hoe maak ik hier content voor? Het is simpel. Het mooie aan TikTok is dat iedereen ermee kan werken en je geen moeilijke bewerkingsprogramma’s hoeft te gebruiken. Je neemt een video op van maximaal 30 seconden en bewerkt deze heel makkelijk in de TikTok app zelf. En heb je inspiratie nodig voor een leuke video? Ga dan naar ‘ontdekken’, zie welke hashtags populair zijn en haak daar op in. Uiteraard kruipen wij ook graag in de huid van een automotive marketeer en hebben we alvast wat inspiratie voor je op een rijtje gezet:

  • Laat het interieur zien van een bepaald model uit je showroom, licht slimme features toe, laat het de opties in je dashboard zien of show de zeeën aan ruimte die iemand heeft op de achterbank.
  • Nieuw model in je showroom? Maak een video. Zo krijgt je doelgroep een nog beter beeld en worden ze wellicht wel nóg nieuwsgieriger.
  • Geef een boost aan jouw brand als werkgever. Laat een dag in het leven van een verkoopmedewerker of een monteur zien. 

Nog een pluspunt. Alle content die je voor TikTok maakt, kun je ook plaatsen op Instagram. Een video van max. 15 seconden kun je als Instagram Reels inzetten. Is je video langer dan 15 seconden? Dan kun je het als Instagram Video plaatsen.

Wanneer gaan we jouw online zichtbaarheid een boost geven?

Je verkopers viral laten gaan door ze een dansje voor de camera te laten doen? Nou, dat hoeft gelukkig niet. We hebben genoeg andere ideeën om je merk online een boost te geven. Let’s do this!

Nikky van Veen