Jasper van Alst
Content Marketeer

De kracht van videomarketing: 7 tips voor mobiliteitsmarketeers

In een wereld waar klantbeleving en totale customer experience van groot belang zijn, is maatwerk cruciaal. Marketing verandert van eenvoudige kanaalstrategieën naar een allesomvattende aanpak, en video speelt hierbij een onmisbare rol. Het trekt de aandacht van de consument en vertelt boeiende verhalen, waardoor marketeers zich onderscheiden door écht impact te maken. In dit artikel delen we zeven praktische tips en inspirerende voorbeelden voor mobiliteitsmarketeers, om het beste uit op maat gemaakte video’s te halen.

De harde cijfers

  • 84% van consumenten is overtuigd een product te kopen (of dienst af te nemen) na het bekijken van video (bron: Marketingfacts)
  • Met video is de kans tot delen van content met vrienden twee keer zo groot als bij andere content (bron: Marketingfacts)
  • Mobiliteitszoekers gebruiken video in het aankoopproces en vindt dat dit helpt bij het maken van maken van de aankoopbeslissing:
    > 80% van de autokopers
    > 74% van de fietsers
    > 85% van de caravankopers (bron: Google)

Tip 1: Bepaal je doelgroep voor de video

Bij het maken van videocontent is het essentieel om te beginnen met het definiëren van je doelgroep, zodat je de content ook echt voor hen maakt. Een video over een auto wordt te vaak opgezet vanuit het oogpunt van de productspecialist, waardoor er te weinig aandacht is voor wat de kijker eigenlijk wil zien. Analyseer wie je wilt aanspreken en durf hierin ook keuzes te maken! Creëer relevante content die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep.

Een voorbeeld van effectieve doelgroepgerichte videocontent ontwikkelden we voor DS Automobiles. Ze richtten zich op zakelijke professionals die zich willen onderscheiden van de massa en vertelden onder andere het verhaal van ondernemer Rik van Rixel, die high-end sieraden creëert. Deze video verbond vakmanschap met het merk DS Automobiles en sprak de beoogde doelgroep op een unieke manier aan.

Tip 2: Optimaliseer je processen met video

Videomarketing verbetert de klantbeleving en optimaliseert processen. Stel vast waar het gebruik van video je tijd kan besparen, zoals het uitleggen van complexe producten in instructievideo’s en het beantwoorden van veelgestelde vragen. Gebruik video in geautomatiseerde marketingstromen voor efficiëntie en tijdwinst.

Tip 3: begrijp je doelgroep

Weet jij wat jouw doelgroep beweegt? Waardoor hij of zij langer dan een seconde blijft kijken naar jouw video? Of welke vragen de klant zichzelf stelt in de zoektocht naar een nieuwe auto? Het is van cruciaal belang om je doelgroep te begrijpen. Doe onderzoek door kwalitatieve gesprekken aan te gaan met collega’s en klanten, of door kwantitatieve gegevens te analyseren via tools zoals Google Analytics en socialemediapolls.

Een voorbeeld hiervan is de video voor de Fiat Tipo, gericht op zakelijke en particuliere rijders die ruimte als belangrijk criterium voor hun autokeuze hadden. De video benadrukte de eindeloze ruimte van het model en speelde in op actuele gebeurtenissen na de lockdowns.

Tip 4: Werk met verschillende lengtes en formats

Videomarketing kan in verschillende lengtes en formats worden gebruikt, afhankelijk van het kanaal en de toepassing. Korte videosnippets werken goed voor advertenties, waarbij de aandachtsspanne van mensen vaak kort is. Een interessant idee is het opknippen van lange video’s in korte snippets en teasers, zoals we voor Kia Zeeuw en Zeeuw hebben gedaan. Door de lange video op te delen, konden ze verschillende formaten creëren die geschikt waren voor verschillende advertentiekanalen.

Tip 5: Vertel je verhaal vanuit een ander perspectief

Om je videocontent vernieuwend en boeiend te maken, raden we je aan je verhaal eens vanuit een heel ander perspectief te vertellen. Een welkom afwisseling op de typische productvideo’s, waarin de focus met name ligt op het promoten van je product. Denk na over creatieve invalshoeken, zoals het perspectief van een klant, kind, student of zelfs een huisdier. Authenticiteit is cruciaal, dus zorg ervoor dat je verhaal geloofwaardig is.

Een voorbeeld hiervan is de DS 7 E-TENSE-productervaring vanuit het perspectief van een bestuurder, waarmee een herkenbare sfeerimpressie werd gecreëerd.

Tip 6: Bouw je eigen doelgroep met videomarketing

In een tijd waarin de third-party cookies verdwijnt, is het essentieel om een first-party gedreven doelgroep op te bouwen. Videomarketing kan hierbij helpen door het creëren van interactiedoelgroepen op basis van View-Through Rates (VTR). Door te targeten op mensen die je video bijvoorbeeld minimaal 75% hebben bekeken, kun je een betrokken doelgroep opbouwen en hen opnieuw targeten met aangepaste boodschappen. Dit kan worden toegepast op kanalen zoals Outstream Video.

Tip 7: Vermijd visuele armoede

Visuele armoede in videocontent betekent dat je de visuele aspecten niet goed benut. Het is belangrijk om visueel aantrekkelijke en betekenisvolle beelden te creëren die het verhaal ondersteunen. Minimaliseer het gebruik van generieke beelden en investeer in het visuele aspect van je videocontent. Authenticiteit en aantrekkelijke visuals zijn cruciaal om de kijker te boeien en impact te maken.

Jos Mitsunaga, PK’s vaste partner in video creatie: “Met welk beeld stop je een scrollende duim? Welk beeld blijft plakken op je netvlies? Dát zijn de beelden die je wilt gebruiken in je campagne. Stop dus met het gebruik van generieke beelden en kies voor originele beelden met betekenis. Jouw video is er een uit velen en de hedendaagse kijker is tot op het verwend bot als het om plaatjes gaat. Investeer dus extra in de uitwerking van je filmscript.”

Laat ook een blijvende indruk achter

Video op maat is een krachtige tool voor mobiliteitsmarketeers om hun boodschap over te brengen. Het is onmisbaar in de middelenmix en laat een blijvende indruk achter bij je doelgroep. Door de tips en voorbeelden in dit artikel te volgen, kun je jouw videocontent naar een hoger niveau tillen en de unieke mogelijkheden van video benutten. Kun je wel een beetje hulp gebruiken? Laat het ons weten. De Kraut denkt graag met je mee!

Jasper van Alst

Hier komt het blogs