
Powerblog? Deel
Powerblog? Deel
De 10 principes van een goed design
Soms kan een grafisch ontwerp echt een doorn in het oog zijn. Denk aan de eigenaardige print op het t-shirt van je partner, het veel te drukke behang van je schoonmoeder, het oubollige logo van die winkel of een reclamefolder die aan alle kanten schreeuwt. We vinden allemaal wel eens iets heel mooi of heel lelijk. Maar waaróm je iets mooi of lelijk vindt, is vaak wat lastiger te verwoorden. In deze blog vertellen Daniël Hoekstra en Mike Jansen, designers bij PowerKraut, op welke aspecten je moet letten in een design.
Zo beoordeel je een grafisch design
Als autoretailer met ambitie heb je te maken met allerlei (reclame)vormen van grafisch design. Een goed ontwerp heeft eigenlijk niets te maken met of je iets mooi of lelijk vindt. Natuurlijk, smaken verschillen, maar hoe relevant is jouw persoonlijke voorkeur t.o.v. de doelgroep? Juist. Stap 1 in het beoordelen van een grafisch design is je verdiepen in je doelgroep. Ga je een design beoordelen? Laat je persoonlijke smaak de boel niet beïnvloeden. Houd je doelgroep in gedachten en gebruik de volgende principes om het design te toetsen:
🟣 Het design is relevant
🟣 Het design is helder en duidelijk
🟣 Het design is consistent
🟣 Het design vormt een geheel
🟣 Het design sluit aan bij de doelgroep
🟣 Het design is gebruiksvriendelijk
🟣 Het design is foutloos
🟣 Het design is verrassend
🟣 Het design is aantrekkelijk
🟣 Het design is effectief

Spreek dezelfde taal als de designer.
Is het design, ondanks bovenstaande principes, niet naar wens? Dan is het belangrijk dat je duidelijk kunt omschrijven wat je er precies niet mooi aan vindt. Met een heldere terugkoppeling aan de designers, kom je namelijk sneller tot het gewenste resultaat. Let op de volgende aspecten. Zo spreken jij en de designer dezelfde taal:
- Kleur: Zijn de kleuren te fel of juist te flets. Te warm of te koud?
- Contrast: Is het contrast te hard en wordt het design daardoor te schreeuwerig? Of is het contrast te zacht en wordt het design te vlak en saai.
- Transparantie: Kunnen we transparantie toevoegen om meer van iets te zien? Of is iets juist te transparant (ten koste van de leesbaarheid en/of focus)?
- Typografie: Is het goed leesbaar? Heeft de tekst de juiste uitstraling?
- Vormen: Zijn de gebruikte vormen te hard/hoekig? Of juist te zacht/rond? Zijn de vormen te druk of juist te eenvoudig?
- Uitlijnen: Is alles netjes uitgelijnd? Of is alles juist te netjes uitgelijnd en daardoor saai?
- Schaal: Zijn er elementen te groot en vallen ze daardoor onnodig op? Of juist te klein en mogen ze wel iets groter om meer op te vallen?
- Witruimte: Krijgen alle elementen wel genoeg ruimte? Of staan ze storend dicht op elkaar?
- Compositie: Is de algehele compositie in balans? Is het symmetrisch?
Dit maakt een campagnebeeld goed.
Een sterk campagnebeeld is eenduidig, helder en zet direct het juiste gevoel neer. Als er 10 mensen kijken naar 1 design, krijg je 10 verschillende meningen. Het is makkelijk een design te beoordelen op basis van je eigen smaak of alleen ‘mooi’ of juist ‘niet mooi’ te vinden. Maar, leg je dan wel de focus op de juiste elementen? Het beoordelen van een campagnebeeld op basis van zijn functie en de juiste bewoording vinden voor het omschrijven van jouw mening, kan behoorlijk lastig zijn. De Kraut heeft daarom 10 principes van een goed design vastgelegd. Zo kun je eenvoudig maar onderbouwd een grafisch design beoordelen.
Ga aan de slag.
Je weet nu hoe je een grafisch design redelijk objectief kunt beoordelen. Je hebt handvatten gekregen hoe je naar een design kunt kijken en hoe je het beste kunt omschrijven wat je anders zou willen zien aan een design. Een goed design is meer dan alleen mooi, maar of we iets mooi vinden is wel degelijk belangrijk. Direct aan de slag? Schakel de Kraut in.
